Kanarya
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Git ve: kullan, ara
Vikipedi:Taksokutu
Kanarya
Korunma durumu: Asgari endişe
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Aves (Kuşlar)
Takım: Passeriformes
(Ötücü kuşlar)
Familya: Fringillidae
(İspinozgiller)
Cins: Serinus
Tür: S. canaria
Binominal adı
Serinus canaria
Linnaeus, 1758
Kanarya (Serinus canaria ), ispinozgiller (Fringillidae) familyasından güzel sesiyle ün yapmış kafeslerde beslenen bir kuş türü. Kanarya, ismini Latince'de köpek anlamına gelen cannarie kelimesinden almıştır.
Konu başlıkları
[gizle]
* 1 Özellikleri
* 2 Beslenme
* 3 Yaşam alanı
* 4 Üreme
* 5 Dağılımı
* 6 Resim Galerisi
* 7 Dış bağlantılar
Özellikleri [değiştir]
Bütün dünyaya yayılmış bir kafes kuşudur. Süs ve sesi için beslenir. Serçe iriliğinde olup, evcilleri sarı renktedir. Boyları 13 cm. civarındadır. Yabanilerin sırtı gri çizgili zeytin yeşilidir, karnı sarımtrak yeşildir. Dişilerin renkleri daha soluktur. Yabani kanaryaların sesi daha etkileyici ve kuvvetli olduğu halde, kafes kanaryaları kadar değişken değildir. Evcillerin renkleri, esaret hayatının etkisi ile sarıya dönüşür. Nadir olarak beyaz ve kırmızımsı olanları da vardır. kanaryaların bir çok türü bulunur. Buna göre;
ötüm kanaryaları şekil kanaryaları diye ikiye ayrılırlar ötüm kanaryalarına örnek malinua horz malta şekil kanaryalıran örnek parizien gibi kanaryalar her ne kadar kafeste yetiştirilsede muhabbet kuşları gibi evcilleştirilmeleri pek mümkün olmamaktadır.
Beslenme [değiştir]
Tohum ve çörek otu şalgam tohumu yumurta sarısı ve özel mama marul elma gibi taze bitkiyle beslenirler.
Yaşam alanı [değiştir]
Küçük sürüler halinde etrafı ağaçlarla çevrili göl, dere gibi su kenarlarında yaşarlar.
Üreme [değiştir]
Dişiler tüy, kıl yosun ve köklerden ağaç veya çalılara fincan şeklinde gizli yuvalar yaparlar. Dişi, kahverengi benekli açık mavi renkli 3-5 yumurta yumurtlar. Kuluçka süresi 13 gündür. Bu devrede erkek kanarya dişiyi devamlı besler. Yavrular çıplak ve gözleri kapalı olarak yumurtadan çıkarlar. 17 günde tüylenerek üçüncü hafta sonunda yuvayı terk ederler.